Mięso ekologiczne to bardzo zdrowy i smaczny produkt pozyskiwany z gospodarstw BIO. Wyróżnia się posiadaniem odpowiednich certyfikatów, które potwierdzają wysoką jakość oraz ekologicznym pochodzeniem. Czym jest mięso EKO, jakie ma zalety i jak wygląda jego produkcja?
Co to jest mięso ekologiczne?
Mięso ekologiczne (określane także jako mięso BIO) to produkt żywnościowy, który jest wytwarzany w bardzo konkretny sposób. Produkcja mięsa EKO jest rygorystyczna i podlega pewnym normom, do których zalicza się między innymi rezygnacja z chemicznych i szkodliwych preparatów, takich jak konserwanty, ulepszacze smaku bądź sztuczne barwniki. Dozwolone w tym przypadku są tylko naturalne przyprawy oraz zioła. Tym sposobem można otrzymać mięso tradycyjne – zdrowe, pozbawione szkodliwych substancji i przyjazne środowisku naturalnemu. Co ważne w taki sposób można uzyskać każdy rodzaj mięsa – drobiowego, a także i wołowe oraz wieprzowe.
Mięso tradycyjne – jak wygląda produkcja?
Ekologiczne mięso tradycyjne pochodzi z gospodarstw ekologicznych, które zajmują się wytwarzaniem zdrowych i przyjaznych środowisku produktów spożywczych. W takim miejscu przestrzega się reguł, które dotyczą warunków bytowania zwierząt oraz sposobu ich karmienia. Zwierzęta mogą być karmione wyłącznie zdrowymi i naturalnymi paszami, ponadto zapewnia się im dostęp do świeżej wody, wolnego wybiegu oraz światła słonecznego. Ponadto jest ono poddawane tylko tradycyjnym metodom przetwórczym. Dzięki ekologicznej produkcji uzyskuje się smaczny, a przede wszystkim zdrowy produkt, który jest także przyjazny środowisku.
Mięso bez antybiotyków
Należy zauważyć, że mięso ekologiczne to także mięso bez antybiotyków. W przypadku hodowli ekologicznej nie stosuje się żadnych preparatów tego rodzaju. Do hodowli specjalnie wybiera się wcześniej rasy, które rzadko chorują, aby tego uniknąć. Tym sposobem można uzyskać znakomitej jakości mięso, które jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Mięso bez hormonów
Mięso ekologiczne jest pozbawione nie tylko antybiotyków, sztucznych barwników i konserwantów, ale także i hormonów. Do pasz, w gospodarstwach ekologicznych, dodaje się wyłącznie zdrowe i naturalne składniki. Nie stosuje się za to żadnych preparatów mających wpływ na wzrost zwierząt. Ponadto nie wykorzystuje się również żywności genetycznie modyfikowanej, czyli GMO.
Mięso BIO – świeżość i wysoka jakość
Ekologiczne mięso spełnia najwyższe standardy produkcyjne, dzięki czemu posiada również odpowiednie certyfikaty. Dzięki nim produkt ten może być wysłany do krajów Unii Europejskiej jako zdrowa żywność. Aby kupić tego typu produkty należy udać się do stacjonarnego sklepu ze zdrową żywnością lub zamówić ją przez internet, na przykład na stronie https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne. Jak rozpoznać takie produkty na półce? To proste – wszystkie ekologiczne artykuły spożywcze mają na opakowaniu specjalny EKO listek, czyli unijne logo produktów ekologicznych.